pátek 1. listopadu 2013

Münster a jídlo..:)

Konečně se dostávám k mému oblíbenému tématu ....a to je.... jídlo :)

Když jsem přijela do Německa, byla jsem velmi příjemně překvapena kvalitou a chutí různých druhů potravin. Například tvrdý sýr Gouda (stál asi 1,25 euro-300g) což je slušná cena, chutnal opravdu jako vybraný z francouzské sýrárny. Stejně tak i mléko, jogurty nebo máslo. I ty nejlevnější párky mají v sobě(tvrdili to na obale) 89% masa:) Jak výhodné:) ovšem jistě nemohu vše chválit...ovoce a zelenina jsou tady předražené, ale zase bio. Němci si obecně potrpí na ekologické zpracování snad úplně všeho...prát máme na stupeň eko, a toaletní papír nejlépe rozložitelný. Jistě, že třídění odpadu je samozřejmostí (hrozí za nedodržení i pokuty). To samé je u dopravy. Jelikož Münster je hlavní město ''kol'' a to doslova, jsou zde vybudovány cyklistické stezky a promenády mezi alejemi....jaké tučné pokuty za chybějící světlo na kole:)

Ale abych se držela původního tématu. Münster má zhruba šest menz(jídelen) nejen pro studenty, platící za studentské ceny, ale i pro obyčejné pracující, platící o něco vyšší ceny.Inu vyšší ceny, co je pro takový německý plat dát za hlavní jídlo, přílohu, salát a desert cca 3 eura? 

Mensa am Aasee je největší s největším výběrem. V menze jsou k dostání i bohaté večeře, to je mi atmosféra, jít na večeři do menzy a dívat se na jezero, osvícené lampami:) Dále velká je i Mensa am Ring, rádi chodíme taky na Bispinghof...ta je ale mini:) Většinou jsou na výběr tři až šest hlavních jídel, rozdělené podle cen: vgetariánské, běžné a mega masové:) Přílohy kromě klasiky i saláty ve formě rautů (prosím saláty myslím na výběr i sušená rajčata, bambusové výhonky, chřest- v Německu velmi oblíbený a typické preclíky...).

Musím říct, že se mé zažité představy o českých menzách zcela rozplynuly a na ty německé nedám dopustit:)
Další věc, kterou bych měla zmínit jsou typicky německé kombinace. Smažený kuřecí řízek dostanete jen s omáčkou (cibulová, houbová...) , k tomu těstoviny a třeba kysané zelí.Ale je to opravdu lahodné :) Běžné jsou i špenátové lasagne s rajskou omáčkou a wursty na různé způsoby(zvlášť, když je bavorský týden). A ty deserty.....ovocné saláty, tvaroh s malinami, jogurty s medem, šlehačkové pěny s čokoládou a karamelem.... Prostě opravdu si nemohu stěžovat:)

Co se týče nakupování, nejlevněji vyjde LIDL, dále např. EDEKA, ale ta je už drahá, ale má speciální výběr. Takový KAUFPARK má příznivé ceny a velký výběr....zato ALDI má ceny jako LIDL, ale výběr, podle mě, skoro žádný :) Tudíž se se spolužáky většinou potkáme v LIDLu:) Pokud chcete dobrou zeleninu,ovoce, zavařeniny, domácí produkty..vše koupíte na týdenních trzích před Domem na Domplatz...to je středa a sobota. V pátek pak Bio trhy (markty).
Některé zboží je mnohem levnější než u nás, např. čokolády Ritter Sport, tím že tyto produkty nejdou přes hranice, protože jsou vyráběny v Německu(což je většina) nejsou předražené.
Velmi typické jsou i BioMarkty nebo fastfoody jen s bio vegetariánskou stravou za příznivé ceny. Kromě jídla se tam nachází i přírodní kosmetika....některé značky nebo dokonce druhy jídel jsem v životě neviděla:)

Pro ilustraci: Nemyslete si, že taková jídla jím denně, je to jen výběr...a některá jsou od kamarádů :) Jinak ten sýr si sypu všude a zcela dobrovolně....fotky jsou i z čínského večera s italskou kávou...o tom později:)  ty květiny jsou jen součástí trhů, ne k jídlu :)

T.



























































Žádné komentáře:

Okomentovat